Nieuwe wetgeving binnenluchtkwaliteit: gezamenlijke oplossing van Hamster Cleaning en InsightAir voor ziekenhuizen en woonzorgcentra
Vanaf eind 2023 is een nieuwe wetgeving van kracht die strengere eisen stelt aan de binnenluchtkwaliteit in publiek toegankelijke gesloten ruimtes. Vooral voor ziekenhuizen en woonzorgcentra, waar kwetsbare groepen verblijven, zijn deze normen cruciaal om de gezondheid en het welzijn van bewoners, patiënten en personeel te waarborgen. Om aan deze wetgeving te voldoen, hebben Hamster Cleaning en InsightAir de krachten gebundeld en een innovatieve oplossing ontwikkeld die monitoring en actie combineert.
Waarom is binnenluchtkwaliteit belangrijk?
Binnenluchtkwaliteit heeft een directe impact op onze gezondheid. Schadelijke stoffen zoals fijnstof (PM2.5), vluchtige organische stoffen (VOC's), en verhoogde CO2-niveaus kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals ademhalingsproblemen, vermoeidheid en allergieën. In instellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, waar mensen vaak een verminderde weerstand hebben, is het essentieel om proactief te handelen en risico’s te minimaliseren.
Nieuwe ventilatiewet
Vanaf 10 december 2023 moet elke gesloten ruimte die publiek toegankelijk is, een CO2-meter gebruiken, die de luchtkwaliteit in de ruimte meet. Daarnaast zijn uitbaters verplicht om een risicoanalyse uit te voeren. Voldoet de gesloten ruimte niet aan de nieuwe referentieniveaus? Dan maakt de uitbater een actieplan op om de luchtkwaliteit te verbeteren.
In de nieuwe ventilatiewet legt de regering twee referentieniveaus vast voor goede luchtkwaliteit: niveau A en niveau B. Beide niveaus zijn indicatief en niet-bindend, en vormen de waarden waarnaar elke uitbater moet streven wanneer hij of zij investeert in een actieplan om de luchtkwaliteit te optimaliseren.
Referentieniveau A
Referentieniveau A bepaalt dat de ruimte over een goede luchtkwaliteit beschikt, als ze aan minimum één van deze voorwaarden voldoet:
· De CO2-concentratie bedraagt minder dan 900 ppm.
· Het ventilatie- of zuiveringsdebiet bedraagt minimum 40 m3/u per aanwezige persoon, waarvan ten minste 25 m3/u per aanwezige persoon verse buitenlucht is.
Referentieniveau B
Referentieniveau B stelt dat de luchtkwaliteit voldoende is, wanneer ze aan één of beide voorwaarden voldoet:
· De CO2-concentratie is lager dan 1200 ppm.
· Het ventilatiedebiet bedraagt minimum 25 m3/u per aanwezige persoon.
Codex Welzijn op het werk
Naast deze nieuwe wetgeving is ook de Codex Welzijn op het werk van toepassing. De Codex vraagt dezelfde referentieniveaus voor CO2 als beschreven in de nieuwe wetgeving.
Daarnaast legt de Codex ook eisen op aan de hygiënische toestand van het ventilatiesysteem in de werkomgeving.
In het KB van 10 oktober 2012 wordt in artikel 38, paragraaf 4, opgelegd dat indien een luchtverversingsinstallatie wordt gebruikt, inzonderheid airconditioninginstallaties of mechanische ventilatie-installaties, moet deze dermate onderhouden worden dat elke afzetting van vuil en de verontreiniging of besmetting van de installatie wordt voorkomen of dat dit vuil zo snel mogelijk wordt verwijderd of de installatie gereinigd, zodat elk risico voor de gezondheid van de werknemers door de verontreiniging of besmetting van de ingeademde lucht wordt voorkomen of beperkt.
Een verduidelijking omtrent toelaatbare interne vervuiling van een ventilatiesysteem is terug te vinden in NBN EN 15780.
De oplossing: slimme monitoring en gerichte actie
Hamster Cleaning en InsightAir hebben een geïntegreerde aanpak ontwikkeld die bestaat uit twee kerncomponenten:
1. Installatie van luchtkwaliteitsmonitoren
- Continu meten op kritische locaties: In publieke ruimtes zoals wachtkamers, gangen en gemeenschappelijke ruimtes worden luchtkwaliteitsmonitoren permanent geïnstalleerd.
- Geavanceerde parameters: De monitoren meten vijf belangrijke parameters:
- Temperatuur
- Relatieve vochtigheid
- Fijnstof (PM2.5)
- CO2
- Vluchtige organische stoffen (VOC’s)
Deze gegevens worden in realtime verzameld en geanalyseerd. Dit maakt het mogelijk om snel trends te detecteren en in te grijpen bij afwijkingen.
2. Smart Inspecties (95G-inspecties) door Hamster Cleaning
Naast de continue monitoring voert Hamster Cleaning een reeks 95G-inspecties uit. Deze slimme inspecties omvatten een grondige evaluatie van de luchtkanalen en ventilatiesystemen, gebruikmakend van geavanceerde technologieën om stof, vuil en andere verstoppingen op te sporen.
De combinatie van deze inspecties en de data van de luchtkwaliteitmonitoren vormt de basis voor een uitgebreide risicoanalyse.
3. Risico-analyse en verbeterplan
Met de verzamelde gegevens en de resultaten van de inspecties stellen we een gedetailleerd verbeterplan op. Dit plan bevat concrete aanbevelingen zoals:
- Optimalisatie van ventilatiesystemen
- Periodiek onderhoud
- Aanpassingen in luchtstromen om problematische zones te verbeteren
Voordelen van deze aanpak
- Proactieve naleving van de wetgeving: Met de combinatie van monitoring en gerichte inspecties voldoen ziekenhuizen en woonzorgcentra aan de nieuwe regelgeving.
- Kosteneffectief: Door gerichte maatregelen te nemen, kunnen dure reparaties of noodmaatregelen worden voorkomen.
- Gezondheid en welzijn: Een betere luchtkwaliteit draagt bij aan een gezondere en productievere omgeving voor personeel, bewoners en bezoekers.
Een toekomstgerichte samenwerking
Hamster Cleaning en InsightAir delen een gemeenschappelijke visie: het creëren van gezonde binnenomgevingen. Door onze expertise op het gebied van luchtkanalen en luchtkwaliteit te combineren, bieden we een totaaloplossing die verder gaat dan alleen voldoen aan de wetgeving. Het is een stap richting een duurzamere en gezondere toekomst.
Wilt u meer weten over hoe wij uw organisatie kunnen helpen voldoen aan de nieuwe normen voor binnenluchtkwaliteit? Neem contact op met Hamster Cleaning of InsightAir voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bouwen we aan een gezondere omgeving voor iedereen!